Το σύνθημα μας είναι...
#Μάθε | #Οσφρίσου| #Γεύσου | #Βελτίωσε
Εδώ θα βρείτε όλες τις ορολογίες που έχουν σχέση με τον οίνο
Ορολογίες
Αμπελουργός
Αναφέρεται σε έναν αγρότη ή καλλιεργητή που ασχολείται με την καλλιέργεια αμπελιών.
Αερισμός
Αναφέρεται στη διαδικασία της αερισμού του κρασιού προτού σερβιριστεί. Γίνεται για να αποφευχθεί η μεταφορά ιζήματος από τη φιάλη στο ποτήρι, για την βελτίωση της υφής των τανινών, την απομάκρυνση τυχών αναγωγικών αρωμάτων, και την εκδήλωση της αρωματικής πολυπλοκότητας του κρασιού. Προσοχή: Υπερβολικός αερισμός μπορεί να καταστρέψει την αρωματική πολυπλοκότητα ενός κρασιού.
Αφρώδες
Αναφέρεται σε κρασιά που έχουν αφρισμό, που προκύπτει από την διαδηκασία της αλκοολικής ζήμωσης, δημιουργώντας φυσαλίδες διακριτικού μεγέθους και παρέχοντας μια δροσερή και ζωηρή αίσθηση στο ποτήρι.
Αλκοολική ζύμωση
Αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία οι ζυμομύκητες μετατρέπουν τη ζάχαρη του γλεύκους των σταφυλιών σε αλκοόλ, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα παράγωγα.
Αμπελοκαλλιέργεια
Αναφέρεται στην καλλιέργεια των αμπελιών, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών φύτευσης, διαμόρφωσης, προστασίας από ασθένειες, κ.α.
Αρωματικότητα
Αναφέρεται στον χαρακτήρα, το είδος, τον αριθμό και την ένταση των αρωμάτων που αντιλαμβανόμαστε σε ένα κρασί.
Αναγωγικά αρώματα
Αναφέρεται στο είδος των δυσάρεστων αρωμάτων που μπορεί να προκείψουν σε μια φιάλη κρασιού. Τα αρώματα αυτά μπορει να θυμίσουν βρασμένο λάχανο, κλούβιο αυγό, σβησμένο σπίρτο κ.α. εμφανίζονται συνήθως στα φρέσκα κρασιά που έχουν εμφυαλωθεί πρόσφατα ή στις φιάλες κρασιών που έχουν παλαιώσει για μεγάλο διάστημα. Τις περισότερες φορές φεύγουν μετά από σύντομο αερισμό του κρασιού σε καράφα.
Αναγωγική οινοποίηση
Αναφέρεται στο είδος της οινοποίησης που συντελείται απουσία οξυγόνου συνήθως σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Θεωρείται ότι έτσι αναδεικνύονται και διατηρούνται καλύτερα τα πρωτογενή αρώματα και η φρεσκάδα του κρασιού.
Βαρέλι
Αναφέρεται στο ξύλινο δοχείο που χρησιμοποιείται για την ζύμωση ή/και την ωρίμανση του κρασιού. Συνήθως είναι από δρυ, σπανιότερα από ακακία ή άλλο τύπο ξύλου .
Βιοδυναμική Καλλιέργεια
Αναφέρεται σε μια σειρά από πρακτικές καλλιέργειας που απορρέουν από μια ευρύτερη ολιστική, φιλοσοφική σκοπιά που επαναπροσδιορίζει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Αυτή η φιλοσοφική θεώρηση έχει της απαρχές της στο κίνημα της ανθρωποσοφίας που θεμελίωσε ο Ροδόλφος Στάινερ στην Αυστρία στις αρχές του 20ου αιώνα.
Βοτρύτης
Botrytis cinerea, φαιά ή τεφρά σήψη, είναι ένας μύκητας, που νεκρώνει φύλλα, βλαστούς, ταξιανθείες και προκαλεί σήψη στους βότρεις.
Γλυκύς οίνος
Αναφέρεται σε έναν χαρακτηρισμό για το κρασί που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρα που έχουν μείνει αζύμωτα και είναι γλυκό στη γεύση. Η γλυκύτητα του κρασιού μπορεί να ποικίλλει από ξηρό έως πολύ γλυκό.
Γευσiγνωσία
Ονομάζεται η αξιολόγηση ενός τρόφιμου (βρώσιμου ή πόσιμου) διά των αισθήσεων.
Γεύση
Ονομάζεται η δυνατότητα του ανθρώπινου σώματος να μετατρέπει τα διαλυτοποιημένα μόρια και ιόντα των τροφών που τρώμε σε αίσθηση.
Γλεύκος
Είναι το υγρό που προκύπτει από την πίεση των σταφυλιών, κοινώς ο μούστος.
Διοξείδιο του θείου
Αναφέρεται σε ένα αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή κρασιού για την προστασία του από την οξείδωση και την ανάπτυξη μικροβίων. Το διοξείδιο του θείου βοηθά επίσης στη διατήρηση της φρεσκάδας και της σταθερότητας του κρασιού.
Ερυθρό κρασί
Αναφέρεται σε μια κατηγορία κρασιών που παράγονται από κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών και έχουν ερυθρό χρώμα λόγω της επαφής του χυμού με τα στέμφυλλα κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Το ερυθρό κρασί είναι γνωστό για την πολυπλοκότητα των αρωμάτων του και την πλούσια δομή τανινών.
Ετικέτα
Αναφέρεται στην ταμπέλα ή το χαρτί που τυπώνεται και τοποθετείται στη φιάλη κρασιού. Η ετικέτα περιέχει πληροφορίες για το κρασί, όπως τον παραγωγό, την περιοχή παραγωγής, την ποικιλία του σταφυλιού και άλλες σημαντικές πληροφορίες που βοηθούν τον καταναλωτή να επιλέξει το κατάλληλο κρασί για τις προτιμήσεις του.
Ευσταχιανή κοιλότητα
Ονομάζεται η κοιλότητα που συνδέει την ρινική με την στοματική.
Ζύμωση (αλκοολική)
Αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία οι ζυμομύκητες μετατρέπουν τη ζάχαρη του γλεύκους των σταφυλιών σε αλκοόλ, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα παράγωγα.
Ημίγλυκα κρασιά
Αναφέρεται σε κρασιά που περιέχουν μια ποσότητα αζύμωτων σακχάρων μετά τη ζύμωση. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για να χαρακτηριστεί ένα κρασί ως ημίγλυκο, η ποσότητα των σακχάρων που περιέχει πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 12 και 45 γραμμαρίων ανά λίτρο.
Θειώδη στο κρασί
Τα θειώδη (θειώδης ανυδρίτης) χρησιμοποιείται συχνά ως συντηρητικό και αντιοξειδωτικό για την προστασία του κρασιού από μικροβιακή αλλοίωση και οξείδωση. Τα όρια της χρήσης των θειωδών καθορίζονται από την ελληνική νομοθεσία που είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαική.
Ισορροπία
Αναφέρεται στην ισορροπημένη συνολική γεύση και αίσθηση ενός κρασιού. Η ισορροπία περιλαμβάνει την αρμονική σχέση μεταξύ της γλυκύτητας, της οξύτητας, των τανινών και των αρωμάτων.
Καράφα
Είναι το γυάλινο δοχείο στο οποίο μεταγγίζεται το κρασί απο την φιάλη με σκοπό τον αερισμό του κρασιού.
Λευκός Οίνος
Αναφέρεται στον τύπο κρασιού που παράγεται από λευκές ποικιλίες σταφυλιών, ή εναλλακτικά από ερυθρωπές (blanc de gris) ή ερυθρές (blanc de noir) χωρίς επαφή με τα στέμφυλα κατά την οινοποίηση.
Μπαρίκ
Barrique είναι ο τύπος του βαρελιού χωριτικόττητας 225 λίτρων, τις περισσότερες φορές από γαλλική δρυ, όπου η χρήση του καθιερώθηκε στην περιοχή του Μπορντώ. Η "σχετικά μικρή" χωρητικότητα του, αυξάνει την επιφάνεια του κρασιού που έρχεται σε επαφή με το ξύλο, σε σχέση με τον συνολικό όγκο του κρασιού και κατα συνέπεια την επίδραση του βαρελιού στο κρασί.
Μοντέρνα Οινολογία
Αναφέρεται σε μια προσέγγιση της οινοποίησης που συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. Η μοντέρνα οινολογία εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού μέσω της προσαρμογής των τεχνικών παραγωγής και της χρήσης νέων τεχνολογιών.
Μεθύσι
Αναφέρεται στην επίδραση του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό μετά την κατανάλωση κρασιού ή άλλων αλκοολούχων ποτών. Το μεθύσι μπορεί να προκαλέσει αίσθηση ευφορίας, αλλαγές στην αντίληψη, και επιδρά στις κινητικές ικανότητες
Νέκταρ
Αναφέρεται στον γλυκό και πυκνό υγρό που παράγεται από ώριμα σταφύλια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Ο όρος "νέκταρ" χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει ένα γλυκό κρασί υψηλής ποιότητας
Ντεγκουστατέρ
Αναφέρεται στο ποτήρι που χρησιμοποιείται για τη δεξίωση του κρασιού. Οι ντεγκουστατέρ είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να επιτρέπουν την απόλαυση των αρωμάτων και την ανάδειξη των γεύσεων του κρασιού κατά τη διάρκεια της γευστικής εμπειρίας.
Νικηφόρο Οίνος
Αναφέρεται σε ένα κρασί που έχει κερδίσει ή έχει αποσπάσει νίκη σε διαγωνισμούς ή γευσιγνωσίες. Οι οινοπαραγωγοί συχνά προβάλλουν τη νίκη τους με την έννοια του "νικηφόρου οίνου" για να υποδείξουν την υψηλή ποιότητα και την αναγνώριση του προϊόντος τους.